نقد و بررسی

بررسی تهدیدات فضای مجازی و راهکار مقابله با خطرات فضای مجازی

این روز های اکثر خانه های ما مهمان نخوانده ای دائمی دارد که قصد ترک خانه ما را ندارد! مهمانی که هزینه بابتش پرداخت می کنیم و حتی برای چند ساعت طاقت دوری آن را نداریم! فراگیری استفاده از اینترنت و نرم افزار های شبکه های اجتماعی باعث به وجود آمدن فرصت ها و تهدیداتی شده است که می توان از آن به چاقوی دو لبه تعبیر کرد. اینترنت های ADSL و تلفن های همراه مدتی است که ارتباط های خانواده را تحت تاثیر خودش قرار داده است. زمانی که اعضای خانواده در کنار هم صرف می کنند بسیار کمتر از زمان استفاده از فضای مجازی است. ورود خانواده به دنیای مجازی در کنار فواید و مزیت ها، کم کم باعث تخریب و نابودی آهسته و بدون سر و صدا برخی خانواده ها شده و اعتیاد به استفاده بی رویه از آن نگاه زوجین و حتی فرزندان را به زندگی تغییر داده است. در این میان جوانان و نوجوانان به دلیل و جود حس کنجکاوی و جذابیت های بالای این تکنلوژی همیشه در خط اول تهدیدات قرار دارند.

با وجود این فضا و تکنلوژی های جدید در تلفن های همراه و حضور در شبکه های اجتماعی ارتباط اعضای خانواده، حتی همسران را به صورت مجازی درآمده و اولویت ها و هدف گذاری ها در میان خانواده دست خوش تغییرات شده است که نتیجه آن سردی بین روابط خانوادگی شده است. کم کم این نوع از ارتباط پیامد های از نوع طلاق عاطفی بین همسران و عادی شدن ارتباط بین افراد غیر همجنس را باعث می شود. همچنین در برخی موارد نتیجه این تغییرات بروز مشکلاتی از قبیل پیش فعالی، رویاهای شیطانی زیاد و یا تغییر جنس گفتگوهای یک کاربر است که در برخی موارد مشاهده شده جنس گفتگوهای یک کاربر، ۱۵ سال بزرگتر از خودش است. برای مثال یک دانش آموز به خاطر گروه همسالان خودش اطلاعاتی را بدست می آورد که باعث تغییر در اولویت های زندگی اش شود یعنی به جای اینکه دغدغه این دانش آموز کسب دانش باشد وضعیت ظاهر او می شود. در یکی از نمونه ها واقعی، این تغییر رفتار در ظاهر یک دانش آموز، از نگاه متخصصان روانشناسی یک فرد ۳۰ ساله جلوه می داد تا یک جوان ۱۶ ساله.

دوستان خودت را بشناس، و مراقب از دست دادن اولویت های زندگیت باش و اجازه نده وقتت نامتناسب در فضای مجازی از بین برود.

طبق آمار منتشر شده ۴۰ درصد نوجوانان ما و ۷۲ درصد از کودکان زیر ۸ سال از تکنلوژی های تلفن های همراه هوشمند و تبلت ها استفاده می کنند و نکته جالب تر، میزان استفاده از این تکنلوژی بیشتر از زمانی است که از مدرسه استفاده می کنند. نوجوان و جوانان ما بیشتر از اینکه با هم سن و سالانه خودشان باشند با تبلت و گوشی های هوشمندشان رفاقت دارند که در این میان علاوه بر عوارض دوری کودکان از محیط خانواده، اتلاف وقت، آسیب های روحی و جسمی و گوشه گیری، کاهش خلاقیت، ضعف بینایی و اعتیاد اینترنتی باید به دو مورد بسیار خطرناک اشاره کرد مورد اول رفتاهای خوشنت آمیز حاصل از بازی ها و مورد دوم بلوغ زودرس جنسی به واسطه دیدن و شنیدن و خواندن بسیاری از عکس ها، فیلم ها و مطالب خواسته و ناخواسته در این میان در دسترس نوجوانان قرار می گیرد است. بر طبق آماری جهانی از هر ده نفر نوجوان نه نفر از آنها به صورت ناخواسته در وب گردی های خود با سایت های ضد اخلاقی و مستحجن رو به رو می شوند! حالا شما این مواجهه ناخواسته را با روحیه کنجکاو نوجوانان همراه کنید که اتفاقا گرداننده این سایت ها با اطلاع از همین خواصیت جستجوگر نوجوانان به مصادق سود خودشان دست پیدا می کنند.

فضای مجازی و در پی آن شبکه های اجتماعی با ترسیم رویا گونه از زندگی های مشترک انتظار را از اعضای خانواده به طور نامعقول بالا برده و لذتی که این فضای مجازی بین خانواده ها تزریق می کند تا حد بسیار زیادی در زندگی طبیعی قابل دست یابی نیست. از طرفی پس از مدتی اعضای خانواده و مخصوصا فرزندان به دلیل راحتی بیان افکار و عواطف و پذیرش و تایید بی منطق سایر افراد حاضر در شبکه و از طرف دیگر زمانی که فرزندان نتواند اعتماد لازم را از والدین کسب کنند برای مثال زمانی که فرزند با مادر خود موضوعی را در میان می گذارد و از او می خواهد پدر از این موضوع اطلاع پیدا نکند ولی شب از نگاه پدر پیداست از سیر تا پیاز موضوع اطلاع دارد باعث می شود دیگر به والدین خود اعتماد نکند و صمیمیت لازم را نداشته باشند، ارتباط با والدین برای مطرح نمودن و حل مشکلات خودشان را غیر ضروری می داند و این عدم ارتباط گاهی تبعات خطرناک و جبران ناپذیری دارد. نتیجه آن انتخاب افراد دیگری را برای درد دل کردن و یا مشورت کردن است. والدین باید از فرزندان خود بخواهند که هر گونه اشتباهی مرتکب شدند افرادی که به آنها نزدیک تر هستند مانند پدر و مادر، مشاور مدرسه بیشتر قابل اعتماد هستند تا فردی که یک بار بی معرفتی و نارفیقیش برای او ثابت شده.

نکته مهم دیگری که می توان به آن اشاره کرد تاخر فرهنگی است. تاخر فرهنگی به این معناست که با ورود یک تکنلوژی جدید به کشور متاسفانه فرهنگ استفاده از این تکنلوژی وجود ندارد! برای مثال می توان به خودرو اشاره کرد. وظیفه اصلی یک ماشین نقل و انتقال است ولی برخی از افراد از آن برای تفریح و دور دور های شبانه استفاده می کنند! و یا می توان به این مورد اشاره کرده که برخی از کاربران، شبکه های اجتماعی تلفن های هوشمند را به طور ناخواسته کاملا جایگزین صله رحم کرده اند!

ما در دنیای واقعی برای خود حریم شخصی داریم و در هر گروه و جمعی هر کار و رفتاری را انجام نمی دهیم. مشکلی که برخی کاربران جوان فضای مجازی دارند نحوه مشخص نمودن درست حریم شخصی در فضای مجازی است. برای مثال وقتی یک کاربر با تهدیدات این فضای مجازی آشنایی نداشته باشد و برخی تصاویر شخصی خود را در ظاهر برای افراد محدود و مشخصی به اشتراک می گذارد ولی در ادامه با انتشار عمومی این تصاویر در فضای مجازی رو به رو می شود نمونه بارز این موضوع است. در حقیقت کاربران فعالیت خصوصی خود را با یک ابزار عمومی انجام می دهند.

بدترین اتفاق در فضای مجازی سرقت احساس و عاطفه است. اگر حساس، امنیت و آرامش شما به سرقت برود شما دیگر چیزی در زندگی ندارید! متاسفانه برای جوانان و نوجوانان ما این اتفاق به وقوع می پیوندد.

من در اولویت زندگی در فضای زندگی دانش آموزی دارم به موضوعی فکر می کنم که اصلا اولویت اول من نیست من یک موضوع بزرک سالانه را، یک موضوع مربوط به دنیای پدر و مادر ها را در زندگی دانش آموزی دارم فکر می کنم!

می دانید چقدر خسران روحی و روانی برای این نوجوان دارد؟ به همین خاطر پدر و مادر های عزیز باید با فرزند خودشان مانند یک دوست صمیمی رفتار کنند و با آنها گفتگو کنند تا فرزند راحت تر بتواند با آنها درد دل کند.

یکی از عادت های خطرناک برای نوجوانان عادت کردن از سنین پایین به بازی کردن با تبلت و گوشی ها است. البته نمی خواهیم بگوییم کلا تحریم کنیم ولی باید اندازه مشخص و نظارت داشته باشد. که موجب آسیب های جسمی و روانی نشود.

راهکار مقابله با تهدیدات فضای مجازی چیست؟

در این آشفته بازار با آگاهی والدین می توان آثار سو این موارد را کاهش داد. همچنین قرار دادن رایانه ها در اتاق نشیمن منزل، گفتگو با نوجوانان و جوانان و بیان خطرات این فضا با زبانی ساده و البته مهربان و استفاده از نرم افزار های محدود کنند و همراهی کودکان در بازی ها و تشویق آنها در استفاده از بازی های سالم و مفید و قرار دادن محدودید زمانی در استفاده از این تکنلوژی ها که آموزش برخی از این موارد قبلا در آی تی پورت داده شده است می تواند تا حد زیادی سلامت روحی و جسمی نوجوانان و جوانان را در این دنیای مجازی تامیین کرد.

قبلا در آموزشی تحت عنوان چگونه از ویندوز مانند یک حرفه ای استفاده کنیم در انتهای این آموزش بخش کنترل و نظارت بر فعالیت کودکان در ویندوز به موارد کاربردی اشاره کردیم که خواندن آن خالی از لطف نیست. برای مشاهده مطلب اینجا کلیک کنید.

مراقب باشید از چاله به چاه نیفتید! کاربران و والدین باید مراقب باشند که استفاده زیاد از فضای مجازی، تبلت و گوشی ها باعث نمی شود فرزندان بیشتر وقت خود را در خانه سپری کنند. چرا که در این حالت جسم فرزندتان در خانه است نه روحشان!

جوانان باید به این نکته توجه داشته باشند که گروه همسالانه شما چه چیزی به شما منتقل می کنند؟ خیلی ها از روی همین گفت و شنود ها و چت ها قرار های گذاشته اند ولی بازگشتی وجود نداشته است! همچنین باید مراقب فایل های دریافتی مانند تصاویر، فیلم ها و … در شبکه های اجتماعی تلفن های همراه باشند. فقط فایل های را دانلود و باز کنند که ارسال کننده آن را به خوبی بشناسند. چرا که ممکن است با دریافت یک فایل مخرب گوشی تلفن همراه شما هک شود و اطلاعات شخصی شما به سرقت برود.

ارتقاء سطح سواد رسانه ای و دیجیتالی و نگاه هوشمندانه نوجوانان و جوانان به فضای مجازی که این مورد از طریق فرهنگ سازی و آموزش امکان پذیر است.

یکی از مهم ترین استفاده های فضای مجازی که می توان از آن بهر برد تولید محتوای مفید و کاربردی مبتنی بر سبک زندگی ایرانی است. برای مثال می توانید در تلگرام با ایجاد گروه های درسی و علمی دانستنی های جدید و یا سوالات خود را با دیگر دوستانتان به اشتراک بگذارید و یا معلمین مطالبی مرتبط با آموزش هر روز در گروه برای دانش آموزان خود ارسال کند. چه راهکار دیگری به ذهن شما می رسد؟ آن را در قسمت دیدگاه های همین مطلب آی تی پورت با دیگران به اشتراک بگذارید.

اگر از لحاظ تربیتی بخواهیم به والدین یک پیشنهاد فراتر از فضای مجازی ارئه کنیم می توانیم به این مورد اشاره می کنیم که:

فرزند خودمان را باید باور کنیم، فرزند باید اعتماد را در خانواده احساس کند که مشکلات و سوالات خودش را با ما درمیان بگذارد. باید فضای امین برای فرزندمان تشکیل بدهیم! پدر و مادر باید بدانند اگر فرزندشان از فضای مجازی استفاده می کنند  فقط و فقط استفاده از فضا و اطلاعاتش نیست، بلکه گمشده خودش را در آنجا پیدا می کند که آن ارزش گذاری است و یا به بیان دیگر حرف خودش را بیان کردن است. اگر خانواده های ما از لحاظ تربیتی فرزندشان را باور کنند و در عین حال آموزش و آگاه سازی لازم را داشته باشند فضای مجازی و شبکه های اجتماعی یک فرصت برای فرزند محسوب می شود. ولی اگر والدین یا خواهر و برادرها دنبال دل مشغولی های کاری و زندگی خودشان باشند و فرزند برای خودش زندگی کند قطعا فضای مجازی یک تهدید برای زندگی و در ادادمه برای جامعه محسوب می شود.    

البته نباید از مزایا و فرصت های که فضای مجازی در اختیار ما می گذارد فراموش کنید، شما و ما خوب می دانیم که مزایای فضای مجازی بیشتر از تهدیدات آن است ولی هدف ما در آی تی پورت اهمیت دادن به تهدیدات پنهان فضای مجازی بوده است.

سهم سیستم عامل های گوش های هوشمند از بازار جهانی
میزان دسترسی کودکان ۳ الی ۱۷ سال به کامپیوتر و اینترنت در بازه زمانی ۱۹۸۴ الی ۲۰۱۳
میزان دسترسی کودکان ۳ الی ۱۷ سال به کامپیوتر بر اساس سطح تحصیلات والدین در سال ۲۰۱۳

سعی کنید با پیشرفت تکنلوژی اطلاعات شما هم افزایش پیدا کند و همیشه بروز باشید.

حسین جاهدی

مهندس فناوری اطلاعات IT علاقه مند به مباحث امنیت شبکه ، برنامه نویسی و طراحی وب - مدیر راهبردی و نویسنده آی تی پورت

View Comments

  • مرسی از نکات آموزنده تون

    برای من که یک بچه خردسال دارم خیلی مطلب قابل تاملی بود.

    اینجوری که پیداست باید بیشتر در مورد خطرات شبکه های اجتماعی و گوشی ها مطالعه کنم. هیچ پدر حاضر نیست اینترنت و گجت ها یک تهدید برای فرزندش تبدیل بشه.

    مثل اینکه این مهمان ناخونده رو هم اگر آخر هفته ها به مرخصی بفرستیم برای خانواده بد نیست :D

  • خانوادها بخصوص در ایران باید راه کارها و مهارت لازم را برای مراقبت از فرزندان در فضای مجازی کسب نمایند.و واقعا باید نهایتا تلاش خود را برای تربیت و اموزش بکنیم.

  • فضای مجازی، همانند هر مقوله ی دیگری که در عالمِ واقع وجود دارد، باید از منظر تهدید و فرصت، توأماً دیده شود. فضای مجازی، سکه ای است که باید دو روی آن را با هم دید. رویی که ناظر به فرصت ها و نقاط قوت آن بوده و روی دیگر که ناظر به تهدیدهای این فضا می باشد. باید دانست که شناخت صحیح فضای مجازی و به تبع آن، استفاده ی صحیح و در عین حال حداکثری از این پدیده ی دنیای مدرن، مستلزم شناخت و سپس لحاظ کردن هر دو روی سکه است.

  • مطالب مفیدی بود سپاس

  • ممنون از شما برای آموزش به والدین

  • خیلی مطلب عالی و درخشانی بود . موفق باشید .

  • با تشکر از مطالب مفیدتون

Recent Posts

نکات ضروری برای دانلود ایمن؛ چگونه از ورود به دام سایت‌های مخرب جلوگیری کنیم؟

در دنیای بی‌پایان نرم‌افزارها و فایل‌های دیجیتال، امنیت در دانلود و استفاده از آنها یک…

9 ماه ago

معرفی و بررسی سری های لپ تاپ ایسوس

شرکت ایسوس یکی از پیشتازان در صنعت فناوری اطلاعات و الکترونیک است که در زمینه…

9 ماه ago

آموزش دستورات پاورشل به همراه فهرست کامل کد های ویندوز پاورشل

آیا شما هم به دنبال کار با کد های پاورشل برای هک هستید؟ در این…

10 ماه ago

شغل ادمین اینستاگرام چیست و چگونه ادمین اینستاگرام شویم؟

این روزها که همه افراد به دنبال یک شغل پردرآمد می گردند، مشغول به کار…

11 ماه ago

آموزش حل مشکل page isn’t available right now در اینستاگرام

خطای page isn’t available right now یکی از آزار دهنده ترین مشکلاتی است که کاربران…

11 ماه ago

ویندوز پاورشل چیست ؟ کاربرد ها و نحوه فعال سازی powershell

ویندوز پاورشل چیست؟ پاورشل ابزاری قدرتمند به حساب می آید که همه افراد علاقه مند…

11 ماه ago