۱۰ نکته کلیدی برای نگارش متن سخنرانی
برای داشتن یک سخنرانی جذاب باید نکاتی ظریف و کاربردی را بدانید که ما در این مطلب آنها را به شما خواهیم گفت. حتما برای شما هم پیش آمده که در یک سخنرانی بینظم و نامفهوم حضور یافته باشید. حتی گاهی اوقات ما میبینیم که این سخنرانیها توسط افراد مشهور ارائه میشود، اما آنها نکاتی را که باید رعایت کنند نمیدانند. در واقع مهمترین نکته در هنگام ارائه یک سخنرانی این است که مخاطبان شما به صورت داوطلبانه به سخنان شما گوش فرا دهند.
برخی از افراد میگویند، من در سخنرانیام نکات بسیار مهمی را بیان کردم اما متعجب هستم که چرا مخاطبانم توجه کافی نداشتند. در این جا باید به شما متذکر شویم که ارائه نکات کاربردی و مهم کافی نیست، شما باید طوری نکات را بیان کنید که مخاطبان را به صورت معجزه آسایی تحت تاثیر قرار دهید.
در تنظیم و ارائه یک سخنرانی شما باید دو هدف مهم را در نظر داشته باشید: مخاطبان خود را به خوبی تحت تاثیر قرار دهید و در میان سخنرانی خود دو الی سه بار به آنها استراحت دهید. در واقع دادن استراحت به مخاطبان نکته مهمی است که برای شنوندگان شما جنبه سرگرمی خواهد داشت.
حال در ادامه سلسله مطالب آموزش سخنرانی ۱۰ نکته کاربردی را خاطر نشان خواهیم کرد که به شما کمک می کند تا سخنرانی خوبی ارائه دهید.
۱- به یاد ماندنی باشید
سعی کنید بهترین جملات را برای بیان سخنرانی خود به کار گیرید.
به طور مثال جان اف کندی یک جمله معروف دارد که از سخنرانی هایش به یاد مانده است:
شما برای کشور خود چه کاری میتوانید انجام دهید؟
در واقع این جمله بیان جالب عبارت، برای کشور خود ارزش قائل باشید و رسیدن به هدفهایتان را با اهداف آبادانی کشورتان همسو نمایید، میباشد.
اگر بخواهیم روش جان اف کندی را برای شما خلاصه کنیم، میتوانیم بگوییم که برای رساندن منظور خود به مخاطب به صورت هر چه تمام تر و با جذابیت بالا، می توانید موضوع اصلی را به صورت یک عبارت تاثیر گذار ۱۵ الی ۲۰ کلمهای بنویسید و بر روی آن کمی کار کنید تا نکات منحصر به فرد و جالبی را در بر داشته باشد.
۲ – ساختار داشته باشید
به نظر شما چه دلیلی وجود دارد که سخنرانی شما جذاب نباشد و خسته کننده به نظر برسد؟
خوب ساده ترین دلیل این است که شما یک ساختار منطقی در سخنرانی خود نداشته باشید. اگر شما از یک ساختار منسجم یافته پیروی نکنید و از این شاخه به آن شاخه بپرید، قطعا مخاطبان شما دلزده خواهند شد.
به طور مثال سال ها پیش مدیر عامل یک شرکت در یک نشست بین المللی در حال صحبت بود. با این که نکات بسیار مهمی توسط او بیان میشد، اما اصلا سخنرانی وی ساختار منسجی نداشت؛ زیرا سخنرانی با برشمردن دلایل رکود اقتصادی در سال ۲۰۰۸ شروع شد، سپس به بازارهای در حال ظهور در ویتنام و برزیل اشاره گردید وبعد هم به نظریه های اقتصادی در قرن ۱۹ اشاره شد. این سه موضوع شاید به صورت ضمنی با یکدیگر در ارتباط باشند، اما برای شنونده یک سخنرانی کاملا بیربط و نامفهوم به نظر خواهند آمد.
مخاطبان از یک سخنران دو انتظار مهم دارند: یک مسیر و یک مقصد.
آنها می خواهند بدانند سخنرانی به کجا می رسد و اصلا چرا به آن مقصد خواهد رسید؟ پس باید مقصد های سخنرانی خود را با موضوعات مورد پوشش خود همسان نمایید.
سعی کنید تا آنجا که ممکن است مواردی را که گیج کننده و نامربوط به نظر می رسد، حذف نمایید.
۳ – زمان را هدر ندهید
ما بسیاری از اوقات شاهد هستیم که سخنرانان درست در زمانی که مخاطبان شان مشتاق شنیدن سخنان آنها هستند، زمان را تلف می کنند. این تلف کردن زمان اصلا خوب نیست و باعث کم شدن مخاطبان شما خواهد شد.
البته این موضوع را هم مدنظر داشته باشید، بی رویه صحبت کردن هم مفید نخواهد بود.
سعی کنید در میان سخنان خود، شنوندگان را هم به تلاش و تکاپو وا دارید تا آنها هم در میان سخنرانی شما نقشی فعال را ایفا کنند. به طور مثال از آنها می توانید سوال بپرسید و یا بین آنها یک مسابقه را ترتیب دهید.
۴ – لحن سخنرانیِ مناسب
قبل از این که بر روی استیج حاضر شوید، باید چند سوال مهم از خود پرسیده باشید.
- این که مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
- چرا باید در جلسه سخنرانی شما حاضر شوند؟
- آنها واقعا چه انتظاراتی از شما و سخنرانی شما دارند؟
- آیا هدف آنها، سرگرمی، یادگیری،ایجاد انگیزه، اطلاع رسانی است؟
باید لحن خود را متناسب با این موارد تنظیم نمایید. ما در این جا می توانیم چند توصیه کاربردی برای شما داشته باشیم:
اگر در یک محیط حرفه ای سخنرانی می کنید، سعی کنید فضا را با نشاط و خوش بینانه حفظ نمایید.
زیرا یکی از شاعران برجسته میگوید، مردم همیشه کردار و گفتار شما را فراموش میکنند، تنها چیزی که آنها به خاطر میسپارند، احساسی است که با شما تجربه کردهاند.
۵ – شخصیت و کردار
سعی کنید در مراسم سخنرانیتان، خودتان باشید.
مخاطبان امروزی با هوش هستند و می توانند به راحتی تظاهر کردن شما را متوجه شوند. زبان بدن شما بسیار تاثیر گذار و گویا خواهد بود، پس سعی کنید پیام های خود را با باورهای تان تطبیق دهید.
علاوه بر این به شما پیشنهاد میکنیم که با گویشی خودمانی با مخاطبان خود ارتباط برقرار کنید، درست مانند زمانی که با یک دوست صمیمی صحبت می کنید.
۶ – تکرار
تکرار بسیار شگفت انگیز است.
اگر قصد دارید در سخنرانی خود بسیار تاثیرگذار باشید، به شما توصیه میکنیم که از روش تکرار استفاده کنید. در بین سخنرانی خود همیشه به دنبال فضاهایی باشید که بتوانید به عقب برگردید و دوباره نکات اصلی را مرور نمایید.
تکرار نکات کلیدی مانند این است که شما آن نکات را بر ذهن مخاطبان خود حک نمایید.
البته برخی مخاطبان ممکن است به دلیل تکرارهایی که رخ می دهد، احساس ناراحتی کنند اما اهمیتی ندارد.
۷ – استفاده از مرحله گذار و تغییر
ممکن است گاهی اوقات مخاطبان به درستی منظور شما را متوجه نشوند.
در این حالت شما می توانید از عباراتی استفاده کنید که می توانند مفهوم عباراتی را که بیان می کنید، روشن تر سازد.
به طور مثال عبارت “این موضوع به چه معناست” بعد از گفتن یک جمله پرمفهوم بسیار خوب است. همیشه برای جملات مفهومی خود یک پرانتز باز کنید و آن را به صورت ساده تر و کاربردی تر توضیح دهید.
۸ – نمایشی سخنرانی کنید
به طور مثال دکتر استافن در یکی از سخنرانیهای خود از یک کاسه شن و تعدادی سنگ استفاده کرده بود تا تعادل بین خانواده، کار، عبادت و ورزش و هم چنین وقت و انرژی فرد را نشان دهد. این نمایش به این صورت بود که در مرحله اول از افراد خواسته میشد تا سنگ ها را داخل گوی شیشه ای پر از شن نمایند. آنها هیچ کدام نمی توانستند سنگ ها را در شن فرو ببرند.
پس از کمی تلاش و در نهایت ناامید شدن، دکتر استفانی آنها را با یک پیشنهاد جالب غافلگیر می کرد. این بار در مرحله دوم از آنها خواسته می شد تا لایه لایه شن در ظرف ها بریزند و سپس سنگ ها را در لابهلای شن ها قرار دهند. روش دوم بسیار جالب و بود و به راحتی سنگ ها داخل شن قرار میگرفتند. در واقع این آزمایش مفهومی برای نشان دادن تعادل بین انرژی و فعالیت های کاربران استفاده میشود.
البته برای نمایشی سخنرانی کردن، ابزار دیگری هم وجود دارد. به طور مثال پخش کردن یک ویدئو کلیپ مرتبط و یا هر چیز دیگری می تواند جالب باشد.
۹ – یک پایان قوی
حتما برای شما هم پیش آمده که از یک مراسم سخنرانی هیچ چیز به یاد نداشته باشید، به جز مراسم و سخنان پایانی آن را! همیشه یک داستان واقعی از موفقیت افراد و یا خودتان بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
سعی کنید از روش هایی برای پایان سخنرانی خود استفاده نمایید که بتواند حکم تاییدی بر سخنان شما باشد.
۱۰ – کوتاه سخنرانی کنید.
اگر حتی کمی طولانی سخنرانی نمایید، توجه مخاطبان شما کم و کمتر خواهد شد.
اگر طولانی سخنرانی کنید، مخاطبان شما احساس می کنند گروگان شما هستند. خالی از لطف نیست نگاهی به نکاتی کاربردی در مطلب ارائه یک سخنرانی کوتاه و خوب بیندازید.
پس کوتاه و گزیده سخن بگویید تا مخاطبانتان از حضور در مراسم سخنرانی شما حس خوبی داشته باشند.
خیلی کامل و جامع بود حتی از مطلب قبلی هم کامل تر بود ایول
مطلبی پخته و عالی
سپاس
عالی و موثر بود . مرسی از زحماتتون .